Image default
Hírek Poltika

Visszaállítanák a sorkatonaságot Magyarországon: Minden 17 éves fiúnak és lánynak be kellene vonulnia

„Valljon színt a kormány, hogy tényleg akar-e újra sorkötelezettséget!” – olvasható a Magyar Liberális Párt MTI-hez eljuttatott közleményében.

„A Liberálisok felszólítják a kormányt, hogy tisztázza álláspontját és szándékait a sorkatonaság visszaállításával kapcsolatban. Az elmúlt évek során számtalan jel utalt arra, hogy a sorkatonaság visszaállítását mérlegelik, amit a Liberálisok a társadalom többségével együtt teljes mértékben elutasítanak. Hazánk militarizálása helyett a digitális infrastruktúra fejlesztésére lenne szükség, a magyar fiatalok kezébe pedig fegyver helyett digitális eszközöket kellene tenni” – írják.

„Kövér László 2016-ban azt állította, hogy rövid időn belül elképzelhető a kötelező sorkatonaság visszaállítása. A magyarországi sorkatonaság 2004-es megszüntetése a liberálisok hosszas munkájának az eredménye, és azóta is minden alkalommal tiltakoztunk a sorkatonai szolgálat visszaállításának a terve ellen. A fiatalok kötelező besorozásával nem lesz nagyobb biztonságban hazánk, viszont a szolgálattal feleslegesen pazarolnának el rengeteg időt az életükből. A sorkatonaság fenntartása ráadásul óriási terhet is jelent az állam számára. A Liberálisok szerint kicsi, önkéntes, professzionális és korszerű hadseregre lenne inkább szüksége az országnak” – folytatódik a közlemény.

„A kormány az elmúlt időszakban több lépést is tett annak érdekében, hogy militarizálja a magyar társadalmat. Az új honvédelmi miniszter személye és kinevezése már önmagában is aggályos, hiszen Benkő Tibor az első honvédelmi miniszter a rendszerváltás óta, aki hivatásos katonaként állt a honvédelmi tárca élére. Ezen túl aggasztónak tartjuk azt is, az iskolákban lőtereket építenek, és az óvodáktól a középiskolákig megkövetelik a »honvédelmi intézkedési tervek« bevezetését is. Ezek a törekvések szembemennek a modern világ trendjeivel, ahol a háborúzás helyett inkább a digitális forradalom kihívásaira készítik fel a fiatalokat. Magyarország erősödésének az útja nem a militarizáció, hanem a digitalizáció” – vélik.

„A Liberálisok visszautasítják a kötelező sorkatonaság bármilyen formáját. A fegyverkezés helyett a fiatalok digitális oktatását kell fejleszteni. Felszólítjuk a kormányt, hogy tisztázza álláspontját a sorkatonasággal kapcsolatban!” – zárul a közlemény.

Hasonló cikkek

Magyarország 2019: Rosszul lett egy 17 éves cukorbeteg lány, magára hagyták, egy járókelő sem segített

admin

ITT A VÉG? – Ég az Amazonas, már az űrből is látszik

admin

Megtagadta a sofőr a továbbutazást az arcát elfedő nőtől

admin

Egy szamár és egy kecske utazott a MÁV egyik járatán, le is videózták őket

admin

Egyre több vezető közgazdász figyelmeztet a válságra

admin

Félmilliós fizetésért várják a magyarokat az osztrák Mekiben

admin