Image default
Egyéb

Több száz fecske fészkét verték le Szolnokon egy építkezésnél – az Önkormányzat szerint nem probléma, úgy is összepiszkítottak mindent

Egy ingatlanfelújítás során 300 fecskecsaládot tettek földönfutóvá, miután leverték és elpusztították a fészküket, írja az Átlátszó.hu. A molnárfecske családokat akkor üldözték el, amikor részben közpénzből fejleszteni kezdték a szolnoki Széchenyi körúton a lakótelepi orvosi rendelőt.

A civilek 200-300 fecskefészket számoltak össze a rendelő falán és beszögeléseiben, de a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal  Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának munkatársa, dr. Nemes Gábor szerint mindösszesen nyolcvan fészekről van szó.

A közbeszerzést elnyerő Niké 26 Kft. május 20-a után kezdett a munkának, ami azért fontos, mert a fészkeket kizárólag addig lehet zavarni, amíg a fecskék vissza nem térnek Magyarországra, de abban az időpontban ez már megtörtént.

A civilek próbálták dokumentálni az eseményeket, amiben nem találtak partnerre a rendelő alkalmazottaiban, továbbra is ott folytatták a munkálatokat, bár egy idő után, mint az Átlátszó szerzője megjegyzi: az egyik oldalon „a nyilvános felzúdulás után dr. Nemes Gábor beállványozási tilalmat rendelt el, viszont a zavaró szalagok után még hálókat is szereltettek fel, ami nyilvánvalóan zavarja a fészkelő, költő madarakat a szaporodásban”.

Az írás szerint Horváth István, a Niké 26 Kft. ügyvezetője azt állította, hogy a munkálatok által érintett fecskefészkek eltávolításra engedélyük van, de a szerző később kétségbeesett fecskéket látott a fészküket keresve, majd, mint írja:

Megtaláltam a fotókon látott állványokat, egyikre felmásztam és a rengeteg levert fecskefészek között egy tetőperem alatti sarokban élő fecskéket láttam csonka, megrongált fészkekben. 

A civilek végül rendőrt hívtak, órákig tartott a helyszínelés, végül Nemes a „hálókat levetette a rendelőnek a bejárati részénél található lépcső feletti tető alól”, és a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

Hasonló cikkek

Tényleg megbolondult az időjárás: erre számítson a következő héten

admin

Megható: így mondott köszönetet Tóth Gabi annak az embernek, aki rengeteget tett érte – fotó

admin

Döbbenet: ittasan találtak rá autójában a rendőrfőnökre

admin

Drasztikus lépés: hullaház-látogatáshoz kötnék a jogosítvány megszerzését

admin

ITT NAGY OKTÓBERI, NOVEMBERI ELŐREJELEZÉS : Ilyen idő lesz NOVEMBER közepéig! Ezt a szakértők sem értik….DÖBBENETES, hogy mi vár ránk…

admin

Brutális baleset az 51-esen: két autó csapódott egymásba Dunavarsánynál – helyszíni képek

admin