Image default
Hírek Poltika

Robotokkal védené a határt a Fidesz a migránsoktól

„Határőrizet célú autonóm robotrajok” fejlesztésében vesz részt Magyarország, melyekkel 2021 végétől erősíthetik a déli határszakasz védelmét – írja a Népszava egy, a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumra hivatkozva.

A lap megjegyzi, a robotrajok technikai kialakítása 2017 óta tart: a „Roborder” nevet viselő rendszert az EU Horizon 2020 alapja támogatja, magyar részről az ORFK 83,7 millió forinttal szállt be, a szakmai munkában a Magyar Közszolgálati Egyetem is részt vesz.

A Roborder földi, mozgó robotegységekből – kicsi, kerekekkel ellátott, automatikusan járőröző, felvételeket készítő járművekből – és megfigyelő drónokból áll majd.

A robotok és a drónok által készített képek alapján dönti majd el az illetékes tiszt, hogy szükséges-e „élőerős erősítést” küldeni a helyszínre.

A Népszava megpróbálta megtudni az ORFK-tól, hogy hány roboteszközzel is erősítenék a határokat, de nem kaptak választ. A lap szerint a robotok bevetése is azt mutatja, hogy a folyamatos toborzás dacára nincs elég rendőr.

Hasonló cikkek

Hatalmas veszélyre figyelmeztet a Fidesz

admin

Középiskolásokat szállító busz ütközött, 12-en meghaltak, rengeteg a sérült

admin

Több mint 17 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglalták le a napokban Budapesten

admin

Ha ez a szám hív, ne vedd fel:akár 600 ezer forintodba kerülhet egyetlen hívás

admin

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

admin

Fontos változások a munka törvénykönyvében,közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

admin