Image default
Hírek Közügyek

Tiltakoznak a 67 éves nyugdíjkorhatár ellen

A horvát szakszervezetek népszavazás kiírását követelik, és aláírásgyűjtést kezdenek, hogy a kormány állítsa vissza a 67 évre megemelt nyugdíjkorhatárt 65 évre – számolt be a Jutarnji List című horvát napilap keddi cikke alapján a Portfolio.hu.

A horvát parlament a tavaly év végén fogadta el a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely 2033-ra vezetné be a 67 éves nyugdíjkorhatárt a férfiak és nők számára egyaránt. AT intézkedést Marko Pavic munka- és nyugdíjügyi miniszter akkor azzal magyarázta, hogy csak így lehet fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert.

Horvátországban a jelenlegi nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65, a nőknél 63 év. Összehasonlításul: Magyarországon idén 64 évesen lehet nyugdíjba menni, és 2022-re érjük el a 65 éves nyugdíjkorhatárt. Fréfiaknál és nőknél egyforma a nyugdíjkorhatár.

A szakszervezetek szerint nem indokolt a nyugdíjkorhatár emelése. Azzal érvelnek, hogy Horvátországban 65 év felett még öt évig élnek egészségesen az emberek, az európai uniós átlag ezzel szemben 10 év.

Mi egy beteg, túlhajszolt, szegény nemzet vagyunk, ahol az embereket a kimerülésig dolgoztatnák, majd utána még engedélyeznék számukra a négyórás munkaidőt.

Hasonló cikkek

Tragédia a vasúti átjáróban: egy nő és három gyerek vesztette életét

admin

Agyonlőttek a rendőrök egy agresszív férfit Abdán,a mentősök kérték a rendőrök segítségét egy beteghez, aki bozótvágóval a kézben fogadta őket.

admin

Szijjártó:Iskolákat építünk kórházakat támogatunk,templomokat újítunk fel Afrikában és a közel keleten

admin

A jövő elkezdődött: egy fegyveres repkedett légdeszkán a párizsi katonai parádén-Videó

admin

Csúszik Ambrus Zolit temetése, nem volt egy fillér félre tett pénze sem, a lánya fogja eltemetni

admin

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

admin