Image default
Hírek Közügyek

Tiltakoznak a 67 éves nyugdíjkorhatár ellen

A horvát szakszervezetek népszavazás kiírását követelik, és aláírásgyűjtést kezdenek, hogy a kormány állítsa vissza a 67 évre megemelt nyugdíjkorhatárt 65 évre – számolt be a Jutarnji List című horvát napilap keddi cikke alapján a Portfolio.hu.

A horvát parlament a tavaly év végén fogadta el a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely 2033-ra vezetné be a 67 éves nyugdíjkorhatárt a férfiak és nők számára egyaránt. AT intézkedést Marko Pavic munka- és nyugdíjügyi miniszter akkor azzal magyarázta, hogy csak így lehet fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert.

Horvátországban a jelenlegi nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65, a nőknél 63 év. Összehasonlításul: Magyarországon idén 64 évesen lehet nyugdíjba menni, és 2022-re érjük el a 65 éves nyugdíjkorhatárt. Fréfiaknál és nőknél egyforma a nyugdíjkorhatár.

A szakszervezetek szerint nem indokolt a nyugdíjkorhatár emelése. Azzal érvelnek, hogy Horvátországban 65 év felett még öt évig élnek egészségesen az emberek, az európai uniós átlag ezzel szemben 10 év.

Mi egy beteg, túlhajszolt, szegény nemzet vagyunk, ahol az embereket a kimerülésig dolgoztatnák, majd utána még engedélyeznék számukra a négyórás munkaidőt.

Hasonló cikkek

Ismét lebukott a dunaharaszti disznómolesztáló, most egy lóval fajtalankodott

admin

Annyira lopják az EU-támogatásokat, hogy különjelentést adott ki az uniós számvevőszék

admin

Rengeteg magyar fiatalt keresnek: 300 ezres fizetés, végzettség sem kell

admin

Sikerült megállítani Brüsszelt! Csökkenti az agrártámogatásokat az EU!

admin

Németh Szilárd: egy jól működő társadalom alapja az egészségügy, a mozgás és a sport

admin

Háromszor többet keresnek a magyarok Németországban.

admin