Image default
Hírek Poltika

Sikerült megállítani Brüsszelt! Csökkenti az agrártámogatásokat az EU!

A magyar gazdák a leghatározottabban tiltakoznak az uniós agrártámogatások csökkentése és az ellen, hogy az így felszabaduló forrásokat a migránsok ellátására fordítsa Brüsszel – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

Jakab István ismertette: már csaknem 174 ezren írták alá a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös petícióját, amelyet az új Európai Bizottságnak, valamint az Európai Parlament és annak agrárbizottsága elnökének nyújtanak majd át.

Brüsszel hiába tagadja a források csökkentésének szándékát

– mondta Jakab István arra reagálva, hogy a napokban az Európai Bizottság magyarországi képviselete cáfolni kívánta a Magosz álláspontját a csökkentésről és annak mértékéről.

Jakab István kijelentette: a bizottság költségvetéssel összefüggő dokumentumaiból kiolvasható, hogy

miközben a 27 tagállam közös agrárpolitikájára jutó források jelentős mértékben, reálértéken 16,5 százalékkal csökkennének – 388 milliárd euróról 324 milliárdra –, addig a migránsok szociális ellátásra, beilleszkedésére az eddigi 10 milliárd euró helyett 32 milliárdot fordítanának.

Mindez Magyarország esetében a közvetlen, terület alapú támogatások 16,5 százalékos, a vidékfejlesztési források 27 százalékos visszaesését jelentené. “Ez lenne az elhanyagolható nagyságrend a brüsszeli bürokraták szerint” – fogalmazott Jakab István. Csaknem tucatnyi agrárfórum tapasztalatait ismertetve hozzátette, a magyar gazdák szerint azonban ez durva lefaragása az eddigi forrásoknak.

Jakab István, aki egyben az Országgyűlés fideszes alelnöke is, hangot adott meggyőződésének, amely szerint

a migránsok helyett a magyar gazdák felzárkózását kellene támogatni.

Kijelentette: aláírásgyűjtésüket, amelyhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott, az interneten is folytatják a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon.

(MTI)

Hasonló cikkek

Hatalmas bajban a Hauwei – minden nagyobb gyártó kihátrál mögülük

admin

Az újból megházasodott Demcsák Zsuzsa

admin

Tömegbaleset történt az M0-son: három autó és egy kisteherautó ütközött, torlódásra lehet számítani

admin

Vadidegen férfiakkal feküdt le az ismert magyar énekesnő

admin

Meglehet a Fidesznek az újabb kétharmad holnap

admin

Durva jégesővel és viharral robban be a jövő hét

admin