Image default
Egyéb

Orbán: “Régóta akarjuk hogy visszatérjenek a törökök” – Iskolát nyit Erdogan alapítványa Magyarországon

A 24.hu értesülései szerint a török elnökhöz köthető alapítvány egy ferencvárosi iskolát szerzett meg, bár ott még nem kezdődött meg a tanítás.

A 24.hu cikke szerint a Recep Tayyip Erdogan török államelnökhöz köthető alapítványnak, a Maarifnak nemrég a fővárosi kormányhivatal  engedélyt adott egy általános iskola és gimnázium megnyitásához, amelyhez tantermeket és eszközöket a Budapesti Gazdasági Szakképző Centrumtól bérel majd a ferencvárosi volt Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola épületében.

Erdogan alapítványa nyit iskolát Budapesten

Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én

“A Maarif Általános Iskola és Gimnázium az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatok szerint az idén szeptember óta aktív státuszú oktatási intézménynek minősül, bár egyelőre nem kezdődött meg a tanítás a IX. kerületbe tervezett intézményben. (…) 

Az iskola alapítói okirata szerint idén szeptemberben 80 általános iskolai diák tanítását kezdték volna meg, ám ismeretlen okok miatt mégsem kezdődött el az oktatás, mindenesetre nemrég még álláshirdetésben kerestek tanárokat az idei tanévre. Jövőre viszont már 240 tanulóval számolnak. A dokumentum szerint a 2020/2021-es tanévben: általános iskolai nevelésben 160, gimnáziumi oktatásban 80 diákot kívánnak tanítani”

– olvasható a cikkben.

A lap megkereste az intézmény megbízott vezetőjét, aki csupán annyit árult el, hogy még épül az intézmény, és hogy török eredetű magániskoláról van szó. Az ugyanakkor nem derült ki egyelőre, hogy a vallási oktatás mennyire lesz erős az intézményben, kell-e mecsetet építeni, illetve hogy törökön kívül milyen nációk gyermekei járhatnak majd oda.

Az iskola fenntartója az idén nyáron alapított Maarif Hungary Nonprofit Kft. lesz, amelynek ügyvezetője egy bizonyos Yasin Parildar nevű 34 éves török férfi, aki a lakcíme szerint Isztambulban él. A cég tulajdonosa a törökországi Maarif Alapítvány. Yasin Parildar szakmai közösségi profilja szerint ennek az alapítványnak a Magyarországért felelős igazgatója 2019 júliusa óta.”

A lap szerint a Maarif török alapítványt egyébként a 2016-os török puccskísérlet után hozták létre (Erdogan a 12 vezetőből hetet közvetlenül nevezhet ki, az alapítvány finanszírozását pedig az oktatási minisztérium adja), a cél pedig az, hogy világszerte megszerezzék a Fethullah Gülen reformista iszlám vallási vezető (akit Erdogan a puccskísérlet mögött sejt) által fenntartott iskolahálózatot.

A 24.hu cikkében arra is kitért, hogy bár nincs nyoma annak, hogy mennyire lesz erős a muszlim vallási nevelés a ferencvárosi intézményben, az iskolahálózat több más tagjáról elérhető hírek szerint ott komolyan veszik a vallásoktatást, kötelező órát tartanak belőle (míg a güleni iskolahálózatban a Korán oktatása választható tantárgy volt).

Orbán Viktor és Erdogan egyébként október 14-én kétoldalú megbeszélést folytatott Bakuban a Türk Tanács ülése alatt. Erdogan pedig november 7-én Budapestre látogat, emiatt már több tüntetés is szerveződik, hogy a szíriai kurdok elleni támadások és mészárlások ellen tüntessenek.

Hasonló cikkek

Receptköteles lesz több népszerű fáljdalomcsillapító

admin

Közel egy napnyi szenvedés után altatták el végül a Szovátánál elütött medvét

admin

A rák 12 apró tünete, amit senki nem vesz komolyan

admin

Amikor még a szánkózás egy felnőttnek is maga volt a csoda, amikor még nem uralta a világunkat az egymástól való elszigetelődés.

admin

Hazavitte a gyereket a bölcsiből és így nézett ki a háta…

admin

1,5 kiló szotyit hántolt el Orbán Viktor, a Puskás Stadion avatóján

admin