Image default
Hírek

Mostantól így kaphat az orvostól receptet, fontos döntést hozott a kamara

Elvileg már az összes állampolgár minden egészségügyi adata hozzáférhető elektronikusan is. Ehhez a rendszerhez illeszkedik az e-recept bevezetése, de éppen az informatikai rendszerek összehangolása miatt nem egyszerű csak úgy, magunk mögött hagyni a hagyományos, papíralapú receptek világát.

Az e-receptek tesztelésekor is előfordulnak hibák. Megesett például, hogy hibásan jelentek meg kódok, adatok és dátumok, valamint a rendszer használatának megtanulásához is időre volt és van szükség.

Ez érthetően bosszúságot okoz annak, aki szeretné gyorsan kiváltani gyógyszerét, az orvosoknak és patikusoknak, akik szeretnék pontosan nyomon követni azt, kinek mit írtak fel, és mit adtak ki. A Magyar Gyógyszerész Kamara ezért úgy döntött, hogy 2019 végéig kötelező lesz papíralapú felírási igazolást adni minden betegnek – írja a Szabad Föld.

A  Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán szeptember elején cáfolta, hogy káosz lenne a rendszerben. Egy rádióbeszélgetés kapcsán arról tudósított, hogy az orvosi vények hatvan százalékát már e-receptre írják fel. Mint Hankó fogalmazott: „a szakmai megbízhatósággal vannak ugyan gondok, ezért a vényíró szoftverprogramokon kell javítani, mert az orvosok önhibájukon kívül sokszor olyan gyógyszert is felírnak, amely már nincs vagy más támogatási szint tartozik hozzá.”

Az e-recept illeszkedik az úgynevezett e-személyik használatához is. Ezek az új, elektronikus okmányok már 2016 óta igényelhetők, és lényegében egyetlen kártyán tárolják az állampolgár legszükségesebb adatait: a személyi és lakcím adatai mellett az adóazonosítót és a társadalombiztosítási azonosítót is.

Forrás: Szabad Föld

Hasonló cikkek

Egy ukrán politikus debilnek nevezte és kutyához hasonlította a magyarokat

admin

Megint megmutatta magát az emberi gyarlóság: rettenetes, amit egy fiatal nő kapott a nagy terhespocakja miatt – galéria

admin

OKJ-s tanfolyamon próbálnak rendőröket kinevelni, akik aztán nem intézkedhetnek

admin

Rendkívül veszélyes mobiltelefonos csalás terjed,mindenkit érint

admin

24 ezer -53 ezer vagy 96 ezer forintot kaptok idén Decemberben, a GYEREKEK UTÁN amire sokan nem is számítottatok! Bejelentették a dátumot is – ekkor érkezik a pénz:

admin

Hazugságvizsgálatot kérnek Orbántól Mészáros gazdagsága miatt-Videó

admin