Minden autóst érint: fontos rendeletet vezet be a kormány-bajba kerülhet, aki nem tud róla.

A jövőben a jogosítvány csak az egészségügyi lejáratáig helyettesíti a személyi igazolványt, megszűnik a 10 éves határidő, a 65 éven felüliek viszont továbbra is korlátlanul használhatják személyazonosításra – jelentette a napi.hu.

A jogosítvány jelenleg személyazonosság igazolására a kiállításától számított tíz évig, a 65. életévüket betöltöttek esetében viszont határidő nélkül alkalmas. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a vezetői engedély csak az egészségügyi érvényességig helyettesítheti a személyit. Kivéve a 65 éven felülieket, ők ezt követően is igazolhatják maguk a jogosítvánnyal.

A vizsgabiztosoknak pedig ezután bizonyítaniuk kell, hogy az autó nem az ő vagy hozzátartozója tulajdonában van. Vagyis nem lehet többé rokon kocsiját levizsgáztatni.

Ugyancsak változás, hogy ha komoly hiba miatt bukik meg a jármű, a forgalmi engedély 2 hónappal meghosszabbítható, de a csak a javítóhelyig szabad közlekedni a kocsival.

Veszélyes műszaki hiányosság esetén pedig nem csak az üzembentartót, hanem a vezetőt is megbüntethetik. Ehhez elég egy rossz gumiabroncs vagy hibás fék: a 100-400 ezer forintos bírság 20 százalékát a sofőr fizeti.