Image default
Hírek Közügyek

Megszólalt a magyar lottómilliárdos: még családtagjainak sem ad a nyereményéből

3 milliárd 414 millió forint keresi gazdáját ezen a játékhéten az Ötöslottón, ez minden idők 3. legmagasabb főnyereménye a játék történetében. Noha a legtöbb lottónyertes ma már nem vállalja fel a nyilvánosságot, az ún. nagynyertes kérdőívekről sok érdekességet megtudhatunk a korábban nagyot kaszáló magyar szerencsehuszárokról. Sokan azt is elárulták, milyen taktikával játszottak, mire költik majd a nyereményt, és adnak-e belőle családtagjaiknak is.

A 2019/12. játékhéten minden idők 3. legnagyobb főnyereménye keresi gazdáját az Ötöslottón: 3 milliárd 414 millió forinttal lehet gazdagabb az, aki eltalálja mind az 5 kisorsolt nyerőszámot. A dobogó legfelső két fokától azonban még messze vagyunk, 2003-ban és 2015-ben is 5 milliárd forint felett állt meg a halmozódás.

A mostani főnyeremény, úgynevezett rendkívül nagy összegű nyereménynek számít, ezekre az esetekre a lottótársaság egy külön telefonszámot tart fenn a jelentkezés céljából, az úgynevezett nagynyertes-vonalat. Ez a telefonszám a Szerencsejáték Zrt. weboldalán és minden értékesítőhelyen is megtalálható.

A nyereményfelvétel folyamatáról általánosságban elmondhatjuk, hogy amennyiben a nyertes telefonon jelentkezik, a lottótársaság először meggyőződik arról, hogy tényleg a nyertessel beszél. A szelvény olyan információkat tartalmaz, amelyről csak a tényleges nyertes tudhat. A kifizetési eljárás lefolytatása mindezek után történik a Szerencsejáték Zrt. által meghatározott helyen és időben.

Általánosságban elmondható, hogy amíg a kisebb nyereményekről esetenként megfeledkeznek a játékosok (éves szinten több milliárd forint ragad bent a rendszerben), de meglehetősen ritka, hogy a több százmillió forint feletti nyereményekért ne jelentkezne tulajdonosuk. Bár előfordult már ilyen eset is: az Ötöslottón néhány éve például 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes.

Míg a ’60-as és ’70-es években a nagynyertesek még gyakran nyilatkoztak a sajtónak, ma már nem jellemző, hogy Magyarországon kiállnának a nyilvánosság elé és felvállalnák, hogy esetleg több milliárdot nyertek (az elmúlt években egy ilyen kivétel volt, Andraschek László és felesége hajléktalanból lettek multimilliomosok, de mára már csak néhány ingatlan maradt a nagy nyereményből). A lottótársaság pedig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy óvja a nyertesei anonimitását, biztonságát, ígya nyertes kilétéről, annak hozzájárulása nélkül semmilyen információt nem ad ki.

A nagyobb nyeremények felvételekor a Szerencsejáték Zrt. kollégái ugyanakkor felajánlják a szerencsés nyertesnek, hogy kitölthet névtelenül egy kérdőívet, amelyben információkat oszthat meg magáról, játékszisztémájáról, életéről úgy, hogy anonimitása biztosított marad. A visszajelzésekből kitűnik, hogy a legtöbb nyertes hosszabb ideje, akár már évtizedek óta rendszeresen játszik azzal a játékkal, amelyen nagynyereményt ért el.

Az elmúlt években a Pénzcentrum több ilyen nagynyertes kérdőívet is megszerzett (2013-ban, 2014-ben, és 2015-ben is érdekes információkat osztottak meg a nagynyertesek) a játékszervezőtől. Ezekből kiderült, hogy vannak olyan nyertesek, akik rendszeresen játszanak más szerencsejátékot is, de vannak olyanok, akik csak egy játékon teszik meg számaikat. A lottójátékok esetében főleg az állandó, “családi” számok vezetik a listát, de néhányan gépi játékokkal játszanak és nyernek.Nem egy milliós, milliárdos nyeremény tulajdonosa vallhatja magát a “szerencse fiának”, hiszen sokan már több alkalommal nyertek nagyobb összeget.

A kérdőívek persze arról is tanúskodnak, hogy sok mindenben különböznek a lottónyertesek. Például van, aki egyből elmesélte a nyeremény hírét családtagjainak, de van olyan is, aki terve szerint soha senkivel nem fogja megosztani, hogy nagyobb összeget nyert. Viszont kivétel nélkül minden nyilatkozó azt állította, hogy befekteti a nyeremény egy részét, és döntéséhez kikéri megbízható pénzügyi tanácsadók véleményét, segítségét is. Majdnem mindegyikük tervezte azt is, hogy jótékony célra is adományoz majd, de akad olyan nyertes is, aki saját alapítványt kívánt létrehozni.

Hasonló cikkek

Újabb választási drogügy pattant ki – “füves cigarettáért szavaztak egy magyar faluban?

admin

Bíróság elé állítják a 14 éves fiút, aki boxerrel vert véresre egy 11 évest egy budai játszótéren

admin

Pécs új polgármestere máris elkezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

admin

Németh Szilárd szerint Bangóné lábbal tiporja a demokráciát, sürgősen orvoshoz kéne fordulna

admin

Lebénulhat a forgalom Budapest belvárosában Erdogan látogatásakor, tüntetést szerveznek a főbb útvonalakon

admin

Az Alkotmánybíróság szerint is politikai pedofíliát követett el Borkai Zsolt

admin