Image default
Hírek Útinform

Marad a zord idő, újabb csapadékhullám érkezik

A következő napokban is változékony, többször csapadékos marad időjárásunk. Ma éjjel nyugat felől tovább csökken a felhőzet, de reggelig az északkeleti, keleti megyékben még borult idő várható. A csapadék egyre inkább a keleti megyékre húzódik át, ott reggel még több helyen eshet. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalra 3 és 9 fok közé csökken a hőmérséklet, a Dunántúlon lesz a hűvösebb.

Pénteken reggel, délelőtt a keleti, északkeleti megyékben is csökken a felhőzet és megszűnik a csapadék, majd a gomolyfelhő-képződés mellett ott is sok napsütésre készülhetünk szórványosan záporral, helyenként zivatarral. Az északnyugatira, nyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, de szélerősödés zivatar környezetében is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű, a Dél-Dunántúlon lesz a legenyhébb az idő.

Az előttünk álló napokban is változékony, többször csapadékos marad időjárásunk. A jövő hét közepéig újabb, jelentős (sokfelé 20-30 mm-t meghaladó) mennyiségű csapadék valószínű. Szombat estétől ismét egy újabb légörvény hoz kiadós csapadékot a jelenlegi számítások szerint először a Dunántúlra, majd a jövő hét első felében már országszerte. A hőmérséklet átmenetileg emelkedik: pénteken és szombaton 20 fok körül alakul. Ezt követően nagy különbség várható az országon belül, a Dunántúlon vasárnaptól ismét jelentős lehűlés valószínű, míg keleten 20 fok fölötti maximumok várhatók. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a hét végéig jellemzően 14-17 fokra melegszik vissza, majd nyugaton jelentősen csökken.

A csapadék már minden növényi kultúrának szinte létkérdés volt, az őszi kalászosok és a repce számára ez kritikus időszak a termés szempontjából. A kikelt kukorica és napraforgó a meleg idő visszatértével gyors fejlődésnek fog indulni a megfelelő talajvízkészlet hatására. A csapadékos, hűvös, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedvez, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Folyóvízi halaink, melyek közül sok ilyentájt szaporodik, hosszú évek óta nem tapasztaltak az íváshoz ideális zöldárt. Ezek a halak várnának egy a gátakig kifutó, de károkat nem okozó árhullámot, melynek sokszoros hatása lenne a mesterséges haltelepítésekhez képest

Hasonló cikkek

5 napja eltűnt a 13 éves Mercédesz, nagy erőkkel keresi a rendőrség

admin

Videóra vette két lány, ahogy egy férfi zaklatja őket a Múzeumkertben

admin

KIADTÁK A RIASZTÁST: Jön a vihar! 80km/órás széllel csap le

admin

Úgy meghízott a CSI sztárja, hogy fel sem ismerné

admin

Alig ismert szabály az utakon: 130 ezerre is büntethetik az autósokat

admin

Bochkor Gábor: Az exem átpártolt a nőkhöz

admin