Image default
Hírek Közügyek

Lángol a Notre-Dame, a központi torony összeomlott, veszélyben az egész katedrális

  • Délután hét óra előtt néhány perccel kapott lángra a párizsi Notre-Dame.
  • A tűz gyorsan terjedt, nyolc óra körül már leomlott a katedrális központi tornya.
  • Kilenc óra magasságában az egyik harangtornyot is elérték a lángok.
  • A tűzoltóság szóvivője arról beszélt, hogy tíz-tizenegy óráig tart a kritikus időszak. Ekkor derül ki, hogy mennyit sikerül megmenteni az épületből.
  • A belügyminiszter-helyettes este tíz órakor baljóslatúan azt mondta, hogy „nem biztosított a székesegyház megmentése”.
  • Senki nem sérült meg, ezernél több embert azonban evakuáltak a környékről.
  • A hatóságok szerint nem szándékos gyújtogatás történt, hanem baleset.
  • Erdő Péter szolidaritását fejezte ki a párizsi érseknek.

Másfél óra alatt lángra lobbant a teljes tető

Hatalmas füst száll fel a párizsi Notre-Dame katedrálisból: délután 7 óra előtt néhány perccel gyulladt ki a francia főváros ikonikus épülete. Egy órával később leomlott a katedrális központi tornya. Kilenc óra után pedig már az egyik harangtornyot is mardosta a tűz.

Az elkövetkező egy-másfél óra sorsdöntő lesz abból a szempontból, hogy sikerül-e megfékezni a Notre-Dame székesegyházban pusztító tüzet

– mondta kilenc óra előtt nem sokkal a tűzoltóság szóvivője.

Tíz órakor a belügyminiszter-helyettes már sokkal baljóslatúbban fogalmazott: a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak:

amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

„A tűz elérte a tető felületének kétharmadát, amely beomlott, akárcsak a huszártorony. Jelen pillanatban a székesegyház hátsó részének megmentésén dolgoznak, ahol a legértékesebb műkincsek vannak, amelyeket megpróbálunk kimenekíteni” – mondta Jean-Claude Gallet tábornok, a párizsi tűzoltóbrigád parancsnoka, aki szintén a helyszínen tartózkodik.

0132A következő művelet az északi harangtorony megmentésére irányul. Megvan a veszélye, hogy összeomlanak a harangok. Ha a harangok összeomlanak, az a torony ledőlését jelenti” – tette hozzá. Egyes jelentések szerint az északi harangtoronyban már felcsaptak a lángok.

A főkapun át a homályba borult hajóban a padozatra hullott vörös parázsdarabokat lehetett látni. A tűzoltók drónokat küldtek az épület fölé, a belsejébe pedig egy robotot.

A katedrális – mint a felvételeken is látszik – fel van állványozva, ugyanis éppen felújítják. A tűz okát hivatalosan még nem lehet tudni, de feltehető, hogy a renoválás közben gyulladhatott ki valami.

Rendőrségi forrásból több lap úgy értesült, hogy nem gyújtogatás, hanem baleset történt.

Sérültek nincsenek, ezernél több embert evakuáltak

A Szajna közepén fekvő szigeten álló gótikus templom környékét kiürítette a rendőrség. Ezerél is több embert evakuáltak a katedrális környékéről, hogy ne sérüljön meg senki. A város minden pontjáról tűzoltók száguldanak a tűz irányába – írják többen Twitteren. A helyszínen több száz tűzoltó dolgozik. Korábban arról híreztek, hogy a tüzet sikerült megfékezni, azonban 8 óra körülre rosszabbra fordult a helyzet:

a katedrális szóvivője elmondta, hogy arra számítanak, az egész tetőszerkezet le fog égni. A székesegyház központi tornya körülbelül egy órával a tűz keletkezése után összeomlott.  

Donald Trump amerikai elnök még korábban adott tanácsot arra nézve, hogy szerinte hogyan kellene oltani a tüzet. Repülőket azonban nem vetnek be, mert a víz súlyától beomolhatna az egész tetőszerkezet. Azonban minden más lehetséges módon harcolnak a franciák a lángok ellen.

Macron: Gyászol a nemzet

Emmanuel Macron, francia elnök lemondta az estére tervezett beszédét az esetre hivatkozva. Az elnök a sárgamellényes tüntetőkhöz intézett volna beszédet az egyik TV csatornán, azonban most a helyszínre tart.

A műalkotások megóvását és azt, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől nevezte a legfőbb célnak a Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak.

Szemtanúk arról írnak, hogy dél felé, az Eiffel-torony irányába fújja a szél a füstöt. A füstoszlop Párizs minden pontjáról látszik, de érezni csak a tűzhöz közel lehet azt. Több fotón az látszik, hogy az emberek eltakarják az orrukat, miközben mások arról számoltak be, hogy nem lehet kifejezetten érezni a füstöt.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. Az MTI-hez eljuttatott levelében a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

A Notre-Dame a világ egyik leglátogatottabb, Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Évente 13 millió látogatót fogadott. A katedrálist Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén.

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát. Az UNESCO világörökségét részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák.

Hasonló cikkek

Tragédia a vasúti átjáróban: egy nő és három gyerek vesztette életét

admin

Agyonlőttek a rendőrök egy agresszív férfit Abdán,a mentősök kérték a rendőrök segítségét egy beteghez, aki bozótvágóval a kézben fogadta őket.

admin

Szijjártó:Iskolákat építünk kórházakat támogatunk,templomokat újítunk fel Afrikában és a közel keleten

admin

A jövő elkezdődött: egy fegyveres repkedett légdeszkán a párizsi katonai parádén-Videó

admin

Csúszik Ambrus Zolit temetése, nem volt egy fillér félre tett pénze sem, a lánya fogja eltemetni

admin

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

admin