Image default
Hírek Poltika

Kommandósok vették őrizetbe a korrupt kirgiz elnököt – hazaárulásért kell felelnie

Őrizetbe vették szerdán a korrupcióval vádolt Almazbek Atambajev volt kirgiz államfőt – közölte az exelnök stábja, ami szerint „a kirgiz különleges alakulatok (Specnaz) őrizetbe vették, és ismeretlen helyre vitték Atambajevet”.

Kirgizisztánban a nap folyamán indítottak rendőrségi műveletet a volt elnök őrizetbe vételére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szemtanúkra hivatkozva úgy értesült, hogy Atambajev Bes-Kungej településén lévő házát kirgiz különleges alakulatok vették körbe, és gumilövedékeket meg hanggránátokat lőttek ki a volt államfő híveire, akik megpróbáltak áttörni a hatósági kordonon.

Az exelnök hívei kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait, és botokkal próbáltak utat törni maguknak. A legfrissebb hírek szerint legalább tízen megsebesültek, köztük egy helyi újságíró.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők is. A ház felett helikopterek köröztek.

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. A volt elnök szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, és csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat az előállíttatása érdekében.

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt elnök. Többek között azzal vádolják, hogy korrupciós ügybe keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével kapcsolatban, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, és a hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet. (MTI)

Hasonló cikkek

Magyarország 2019: Rosszul lett egy 17 éves cukorbeteg lány, magára hagyták, egy járókelő sem segített

admin

ITT A VÉG? – Ég az Amazonas, már az űrből is látszik

admin

Megtagadta a sofőr a továbbutazást az arcát elfedő nőtől

admin

Egy szamár és egy kecske utazott a MÁV egyik járatán, le is videózták őket

admin

Egyre több vezető közgazdász figyelmeztet a válságra

admin

Félmilliós fizetésért várják a magyarokat az osztrák Mekiben

admin