Image default
Egyéb

Kiakadt az angol patikus, milyen gyógyszereket szedünk mi magyarok

Vegyünk-e be fájdalomcsillapítót, használjunk-e szabadon elérhető gyógyszereket – erről beszélgetett kollégáival Sváby András A Heti Naplót követő élő bejelentkezésében.

A műsorvezető azt a történetet elevenítette fel, mikor Angliában tanuló, éppen influenzával küzdő nagyfiának egészségügyi csomagot, és benne sok más tabletta mellé egy ismert, itthon a megfázás és fájdalom kúrálására használt, ma már vényköteles, népszerű, sokunk által szedett gyógyszert is pakolt.

“A fiam be is szedte a gyógyszert, majd mikor kifogyott a tablettákból, gyanútlanul elment a patikába és kért utánpótlást – mesélte Sváby.

Az ottani patikusnak fogalma sem volt róla, mit is takar a magyar gyógyszernév, ám a mikor rákeresett az interneten, ledöbbent, és közölte a fiammal: ezt a szer Angliában vényköteles és nem is nagyon adják már ki csak a legindokoltabb esetben, lévén annyi mellékhatása van” utalt a műsorvezető arra, mennyire eltérnek az egyes országok gyógyszerhasználati szokásai.

Sváby és vendégei arra is kitértek, hogy például az Egyesült Államokban egészen más a helyzet, ha valaki gyógyszert vásárolna: lényegében szabadon válogathat a polcokról az olyan készítmények – például altatók, nyugtatók – között is, melyet egyetlen épeszű gyógyszerésznek sem jutna idehaza orvosi felírás nélkül kiadni.

Hasonló cikkek

Fehér Balázs állítja, vele és kedvesével is flörtölt a Nyerő páros két versenyzője

admin

„Négy zsaru kellett ahhoz, hogy lefogják” – Megdöbbentő részletek derültek ki a Tolna megyei halálos gázolásról – fotók

admin

Nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért

admin

Megvannak a Nyerő páros második kiesői: nekik kellett távozni a villából

admin

Szász Marcit csodagyerekként ismertük meg – 32 évesen most így él

admin

Megmutatta egyhetes kisbabáját a Jóban Rosszban színésznője, Papp Annamária

admin