Image default
Hírek Közügyek Sport

Jövőre még több pénzt kap a hazai futball – 2020-ig összesen 900 milliárd megy focira

A kormány jövőre sem sajnálja a pénzt a látványsportágaktól, továbbra is TAO-forintokban fürödhetnek a sportszervezetek.

Egy dolgot az elmúlt évek alapján szinte biztosra lehet venni: ha sportról van szó, akkor a kormány nem sajnálja a pénzt legyen szó beruházásról, működési támogatásról vagy épp a TAO-támogatásokról. Azokról az adóforintokról, melyről a kormány önszántából mond le annak érdekében, hogy a látványsportágak infrastrukturálisan és szakmailag fejlődjenek. Noha az eredeti elképzelés szerint a pénzek az utánpótlás-nevelés szolgálatába álltak volna, a gyakorlatban a támogatások zöme inkább ingatlan és egyéb tárgyi eszköz beruházásokat fedez. Bár a kormány év elején úgy tűnt, mintha behúzná a féket, és némi gátat szabna a költekezésnek, sikerült olyan határt meghúzniuk, mely rekordnagyságú TAO igénybevételét teszi lehetővé. Ez visszaköszön a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban is, ugyanis a kormány azzal számol, hogy jövőre 121,8 és 131,8 milliárd forint közötti összeg eshet ki a büdzséből csak a sportcélú támogatás miatti adókedvezmény, vagyis a TAO-támogatások miatt.

Orbán Viktor Mészáros Lőrinc társaságában átadja a legjobb kapusnak járó díjat Varga Ádámnak, a Puskás Akadémia kapusának 2016. május 16-án. (Fotó: MTI)

Ez az összeg a költségvetési zárszámadások, valamint a 2018-as és 2019-es költségvetési törvény alapján rekordközeli igénybevételre utal. Eddig a legnagyobb összeg, amiről a TAO miatt lemondott a kormány, 2016-ban volt, akkor a zárszámadás szerint 135,1 milliárd forint esett ki. Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a tervek alapján jellemzően mindig nagyobb a tényleges igénybevétel, mint a tervezett, tehát nem alaptalan az a feltételezésünk, hogy 2020-ban könnyen rekordot dönthet a TAO-támogatások nagysága.

2018-ig egyébként a 24.hu korábbi cikke szerint összesen 658 milliárd forint ment el a TAO-ra, ehhez hozzávéve az idei és a jövő évi várt igénybevételt, akkor

2020-ra jó eséllyel összesen 897 milliárd forintra rúghat a TAO-számla egyenlege.

Az átlag évi 89 milliárd forint nagyságát jól érzékelteti, hogy majdnem ennyit, 87,6 milliárd forintot vár a kormány jövőre a kisvállalati adóból. Majdnem ennyit, 90,6 milliárd költenek el jövőre az utazási kedvezmények ellentételezéseként szolgáló szociálpolitikai menetdíj támogatásra, és 10 milliárdnál is magasabb ez az összeg annál, mint amennyit Orbánék jövőre gyógyászati segédeszköz támogatásra szánnak (73,8 milliárd forint).

Összesen már 1100 milliárd esik ki a kedvezmények miatt

A sporcélú támogatások mellett számos egyéb adókedvezmény miatt is kiesik pénz a költségvetésből. A kedden benyújtott javaslat szerint a kormány várakozásai alapján 1086 és 1176 milliárd forint között lehet az az összeg, ami nem folyik be a költségvetésbe, hanem az érintetteknél marad.

Ebből a legnagyobb tételt a személyi jövedelemadóból érvényesíthető kedvezmények teszik ki: 391 és 403 milliárd forint maradhat a lakosság zsebében, főként a családi adókedvezmények miatt (ezt 311-314 milliárdos nagyságrendben érvényesíthetik a gyermeket nevelők). Második legnagyobb tételként a TAO-kedvezmény jelenik meg a kedvezmények sorában, a harmadik legnagyobb pedig a szociális hozzájárulás adóból levonható összeg. Emiatt 110-115 milliárdról mond le a költségvetés. 

Hasonló cikkek

Középiskolásokat szállító busz ütközött, 12-en meghaltak, rengeteg a sérült

admin

Több mint 17 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglalták le a napokban Budapesten

admin

Ha ez a szám hív, ne vedd fel:akár 600 ezer forintodba kerülhet egyetlen hívás

admin

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

admin

Fontos változások a munka törvénykönyvében,közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

admin

Kettévágja az országot a zivatar, jeget is hozhat, veszélyjelzést adtak ki

admin