Image default
Hírek Közügyek

ITT A VÉG? – Ég az Amazonas, már az űrből is látszik

Bár az Amazonas általában nagyjából ellenáll az erdőtüzeknek, mivel nedves a klímája, nem egyedi eset, ha mégis felgyullad egy kicsit. A most tomboló tűzvész azonban egyáltalán nem hétköznapi, olyannyira problémás, hogy Sao Paulóban hétfőn, a délután közepén elfeketedett az ég a felszálló korom miatt.

Korábban már írtunk róla, hogy Brazília űrkutatási ügynökségének (Inpe) friss adatai szerint az erdőtüzek száma 83 százalékkal növekedett 2018 azonos időszakához képest. A brazil őserdő július első felében ezer négyzetkilométernyinél is több erdőt veszített el, többek között az erdőirtás következtében, 68 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A most terjedő erdőtűz ezen a statisztikán komolyan rontani fog.

A tűzről a NASA is készített felvételeket a világűrből, amelyeken a Brazíliát beborító füst látszik. A felvételek ráadásul nem is most készültek: augusztus 11. és 13. között már ekkora volt a probléma. A NASA is megjegyzi, hogy a száraz időszak beköszöntével júliusban és augusztusban egyébként is több az erdőtűz az Amazonas területén, de ami most történik, mégis extrém.

This NASA Earth Observatory image obtained August 21, 2019, captured by Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite shows a photo of several fires burning in the states of Rondônia, Amazonas, Pará, and Mato Grosso on August 13, 2019. - In the Amazon region, fires are rare for much of the year because wet weather prevents them from starting and spreading. However, in July and August, activity typically increases due to the arrival of the dry season. Many people use fire to maintain farmland and pastures or to clear land for other purposes. Typically, activity peaks in early September and mostly stops by November. As of August 16, 2019, satellite observations indicated that total fire activity in the Amazon basin was slightly below average in comparison to the past 15 years. (Photo by Lauren Dauphin / NASA Earth Observatory / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA EARTH OBSERVATORY/LAUREN DAUPHIN/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Lauren Dauphin / NASA Earth Observatory / AFP

A Windy.com időjárásfigyelő weboldalon tisztán látszik, mekkora a baj, és hogy milyen messzire viszi a szél az erdő égésekor keletkező füstöt.

A probléma nemcsak az, hogy az esőerdő fái eltűnnek, hanem az a láncreakció, amit beindít: a fák elégnek, több szén-dioxid kerül a levegőbe, amit a jócskán lecsökkent erdőtakaró kevésbé hatékonyan tud kivonni. A káros anyagok az emberi egészségre is veszélyesek, és hozzájárulnak a globális felmelegedés felgyorsulásához.

Főkép illusztráció: iStock

Hasonló cikkek

Babát vár 68 éves férjétől az 51 éves asszony

admin

Ilyen savlekötőt szed? Ne vegye be! Rákkeltő anyaggal szennyeződött!

admin

Már tíz holttestet találtak a Dunában a Hableány áldozatain kívül

admin

Máig rejtély: 9 hónapos korától semmit nem változott, 20 évesen halt meg

admin

Videón, ahogy egy mentős egy rúd párizsival ütögeti az öntudatlan páciens fejét a szirénázó rohamkocsiban

admin

Mintha bomba robbant volna: egy BMW-s 200-as tempóval rombolt le egy fél utcát

admin