Image default
Hírek

Hadat üzent a biradalmaknak Orbán

Lengyel és magyar lobogók tengere és több mint tízezer ember előtt üzent hadat a birodalmak ellen Orbán Viktor (55) a március 15-i állami ünnepségen tartott beszédében.

A Nemzeti Múzeum kertjében tartott eseményre sok százan érkeztek Lengyelországból Budapestre, hogy a magyar miniszterelnök mellett a lengyel kormányfő gondolatait is meghallgassák. Mateusz Morawiecki (50) beszédében az ezeréves lengyel–magyar barátságra helyezte a hangsúlyt, továbbá megemlékezett a két ország mártírjairól is, akik saját életük kioltásával tiltakoztak a kommunista elnyomás ellen.

– A turul és a lengyel fehér sas el fog vezetni az igazsághoz – mondta Morawiecki, aki a Fidesz egyik európai szövetségese, a lengyel Jog és Igazságosság párt színeiben vezeti a varsói kormányt. Lengyel kollégájához hasonlóan a magyar miniszterelnök is a két nemzet közötti szoros kötelék méltatásával kezdte a forradalomra való megemlékezést.

A Nemzeti Múzeum előtt több tucat lengyel zászló is lobogott /Fotó: Zsolnai Péter

– A lengyelek velünk voltak 1848-ban és később is. Nélkülük ma nem lenne szabad Magyarország – szögezte le Orbán, majd hamar rátért a májusi EP-választásokra. Utalva a Varsó ellen zajló megannyi uniós eljárásra, kifejtette, hogy szerinte amikor „Brüsszel” Lengyelországot támadja, akkor Közép-Európát támadja. A miniszterelnök a tavalyi szónoklatától eltérően meg sem említette a migráció témáját, azonban a „birodalom” szó többször elhangzott beszédében.

– Erős Európát akarunk, erős vezetőket, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget oda – ismételte meg bevándorlásról alkotott véleményét Orbán, aki azt kívánta Európa népeinek, hogy „szabaduljanak meg a farkasvakságtól”. A kormányfő határozottan bírálta az Európai Egyesült Államok eszményét is, amit csupán lázálomnak tart.

– Egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat – vélekedett a miniszterelnök.

Egy hatalmas magyar zászló is feltűnt az ünneplő tömeg felett /Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője szerint Orbán a lengyel kormányfő meghívásával azt üzente, hogy nemcsak alternatív jövőképe, de alternatív szövetségesei is vannak a brüsszeli elithez képest.

– A magyar kormányfő elvi kérlelhetetlenségét és gyakorlati kompromisszumkészségét üzente a Fidesz tagságáról döntő párttársainak, mondván, az is álmodhat Kossuthtal, aki kiegyezik – mondta a Blikknek Mráz.

12 követelésről beszéltek

A kormányt bírálták és az összefogás szükségességét hangsúlyozták a tucatnyi fellépők az összellenzéki, március 15-ei tüntetésen. Az eseményen bemutatták az ellenzék által megfogalmazott 12 pontot, amelyekben többek között demokráciát, pártatlan közmédiát, tanszabadságot és jogállamot követelnek. Az egyik legkeményebb beszédet a jobbikos Jakab Péter (38) mondta, aki zsarnokként utalt a miniszterelnökre. A tiltakozók eddig azt tervezték, hogy ismét az MTVA Kunigunda útjai épületéhez vonulnak.

Fotó: Isza Ferenc Blikk.hu

Hasonló cikkek

Már nem kell sokáig várni, és akár 31 fok is lehet

admin

Előkerült a meggyilkolt, VV Fanni exbarátja, aki nagy bejelentést tett

admin

Leugrott a nyolcadikról egy 16 éves fiú egy zólyomi lakótelepen, miután cikizték és kigúnyolták társai

admin

Megszólalt Orbán Viktorról egy brit politikai aktivista, nem kis dolgot állít a magyar miniszterelnökről – Ti mit gondoltok?

admin

Brutálisan csökkenti a kormány az autóvásárlás adóterheit

admin

Atyaég! Mi történt Liptai Claudia arcával? (fotó)

admin