Image default
Hírek Közügyek

Egyre több vezető közgazdász figyelmeztet a válságra

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint fel kell készülnünk egy komoly gazdasági visszaesésre a következő években. Véleményével több vezető közgazdász is egyetért.

Paul Krugman

A Princeton Egyetem professzora a CNBC-n megjelent interjújában úgy fogalmazott, hogy

nem egy nagy tényező fogja kiváltani a visszaesést, hanem számos kisebb hatás összeadódása idézi elő a negatív irányú változást.

Ilyen például a kereskedelmi háború, a Brexit és a feltörekvő országok eladósodása. Az egyik legnagyobb aggodalmat, véleménye szerint, Donald Trump elnök adócsökkentési elképzelése okozza, amely növeli az USA eladósodottságát.

A gazdasági növekedés lassulása és a recesszió szerinte leginkább az euroövezetben fog érvényesülni. Úgy fogalmazott, hogy idén vagy jövőre esélyes, hogy bekövetkezik a visszaesés. Az Európai Bizottság elemzése szerint is, öt év dinamikus fejlődés után egy bizonytalan időszak következik. Ennek már jelei is vannak: Németország tavaly épphogy elkerülte a válságot (2018 végén nulla százalék növekedést regisztráltak) a globális kereslet csökkenése, a politikai bizonytalanság és a gyengébb autóipari teljesítmény miatt.

Annak ellenére, hogy Olaszországot elérte a recesszió, és majdnem a németeket is, az eurozóna egészének minimálisan ugyan, de sikerült növekednie.

Krugman szerint az egyik legfőbb gond, hogy nem vagyunk felkészülve egy esetleges válság kezelésére.

David Lipton

Az IMF vezérigazgató-helyettese is látja a közelgő viharfelhőket. Úgy gondolja, a 2008-as válság ellenére sem tettek lépéseket a megelőzésre. A monetáris politika miatt is kifejezte aggodalmát: a Financial Times Stock Exchange 100 (FTSE 100) index a Brexit óta a legrosszabb időszakot rögzítette, több, mint 56 milliárd fontot töröltek el az Egyesült Királyság vezető vállalatainak értékéből.

A globális adósság, mind az állami, mind a magánszektorban, 60 százalékkal rekordszintre emelkedett.

Ha a központi bankok megemelik a hitelfelvételi költséget, sok kormány és vállalkozás dolgát megnehezíthetik.

Lipton szerint a kereskedelmi háború is hosszú távú következményekkel járhat, többek között a globális gazdaság széttagolódásához.

Nouriel Roubini, Brunello Rosa

Roubini egyetemi professzor, a Rosa&Roubini társalapítója Brunello Rosa közgazdásszal közös cikkükben 10 okot soroltak fel, amiért a krízis el fogja érni a világot. Íme a legfontosabbak: 

  • Azt a fiskális, ösztönző politikát, amelyet az USA alkalmaz nem lehet hosszútávon fenntartani, jövőre 2 százalékra csökkenhet a növekedés.
  • Az infláció a célérték fölé emelkedhet, ezért a Fed és más jegybankok emelhetik a kamatlábakat. 
  • A Trump-kormány kereskedelmi vitái Kínával, Európával, Mexikóval és Kanadával minden bizonnyal fokozódik, mely szintén lassítja a növekedést.
  • Az amerikai kormány korlátozza a be- és kifelé irányuló beruházásokat.
  • Az adósságok halmozódása az euroövezeten belül, és az ezek miatti feszültség szintén hátráltató tényező.

David Rosenberg

A Gluskin Sheff kanadai alapkezelő vezető közgazdásza és stratégája 80 százalékos esélyt lát a válság kialakulására,

egyrészt a Fed szigorításai miatt, másrészt a Dow Jones és az S&P 500 14 és 16 százalékkal alacsonyabb eredményei miatt. 

A pénzügyi feltételek szigorítása, ami már a piacokon megmutatkozik, már az első negyedévben hatással lesz a globális gazdaságra. Elmondása szerint

a recesszió rövid lesz, de annál fájdalmasabb, Washingtonnak pedig komoly nehézséget fog okozni: mivel a fiskális politikát már ösztönözték a ciklus csúcsán, így kérdés, mit fognak tenni válság idején.

Rosenberg kapcsolatot lát a foglalkoztatottság aránya és a recesszió közt is, ugyanis az alacsony munkanélküliséget gyakran recesszió és még alacsonyabb munkaerőpiac követte.

Hasonló cikkek

Babát vár 68 éves férjétől az 51 éves asszony

admin

Ilyen savlekötőt szed? Ne vegye be! Rákkeltő anyaggal szennyeződött!

admin

Már tíz holttestet találtak a Dunában a Hableány áldozatain kívül

admin

Máig rejtély: 9 hónapos korától semmit nem változott, 20 évesen halt meg

admin

Videón, ahogy egy mentős egy rúd párizsival ütögeti az öntudatlan páciens fejét a szirénázó rohamkocsiban

admin

Mintha bomba robbant volna: egy BMW-s 200-as tempóval rombolt le egy fél utcát

admin