Image default
Érdekességek

Bibliai csapás? Véreső esett Szibériában

A Biblia szerint Egyiptomot tíz csapás sújtotta, amikor a fáraó vonakodott Mózes népét elengedni. Ezek közül az első a Nílus vérré változtatása volt. Azóta is, ha néha vöröses színű eső esik, a babonásabb emberek hajlamosak isteni csapásra gondolni, pedig a jelenségnek van teljesen hétköznapi magyarázata.Pár napja tett közzé egy videót a Ruptly nemzetközi videó-hírügynökség, amelyen az látható, hogy az emberek vörösbarna sárban gázolnak az utcákon, és mindent beborít az esővel lehulló vörös anyag.

A vörös színű csapadéknak rendszerint két fő oka szokott lenni (de néha más jellegű szennyeződés is előfordul):vagy vörös színű algák kerülnek valahogy (rendszerint nagy viharok, tornádók nyomán) a felhőkbe, vagy a finom szemű vörös homokot viszi fel olyan magasra a szél, hogy később a csapadékkal hull le.

A „véreső” régen pánikot váltott ki az emberekből. 1720. június 8-án például Magyarországon is sokfelé észleltek „véresőt”. Pozsonyban Johann Gottlieb Schwarz egy levelében megemlítette, hogy nagy lárma keletkezett az emberek között, mert vér esett a földeken. Maga Bél Mátyás is foglalkozott a különös tüneménnyel, és arra a következtetésre jutott, hogy a véresőt a szokatlanul elszaporodott beteg lepkék anyagcseretermékei okozták.

A vörös eső egyébként telente nem volt teljesen ismeretlen (napjainkban sem az), ilyet több alkalommal is észleltek – például 1711 telén is –, ennek oka a sivatagi vörös homok szokott lenni, és nyáron sohasem fordul elő.

“Véreső” NorliszkbanFORRÁS: SOCIAL MEDIA

A mostani szibériai esetnél valószínűleg nem a sivatagi homok (amely a mongóliai Gobi-sivatagból származhat), hanem egy gyár szennyezése okozta a jelenséget.

Norliszkban működik a Nornickel nevű gyár, amely nikkel és palládium bányászatával és olvasztásával foglalkozik. A jelek szerint éppen egy nagy kupac vas-oxid (azaz köznapi nevén rozsda) melléktermék eltakarítását végezték, amikor egy erős szélroham felkapta a finom, vöröses port, ami azután a csapadékkal együtt hullott le a városban.

Hasonló cikkek

Figyelem ezt minden kutyatartónak tudnia kellene !Add tovább te is!

admin

A fiatal nő férjhez ment a szerényen élő milliomos úrhoz. Csak a férfi halála után esett le az álla

admin

A lány sírva videózta, hogy a nővér mit csinál haldokló apukájával

admin

Megmászta a Himaláját egy hegymászó mellé szegődött kóbor kutya

admin

Félrelépett a férjem, de visszakönyörögte magát, már újra engem szeret. De felbukkant a terhes szeretője

admin

Lefeküdt a felesége legjobb barátnőjével, aztán rendesen meglepődött

admin