Image default
Sztori

Barta Tamással, az LGT volt gitárosával az otthonában végeztek

Dezső András, az Index oknyomozó újságírója Maffiózók mackónadrágban című kötetében az LGT volt gitárosa, Barta Tamás haláláról is olvashatunk. A részletekért Dezső András által beláthatunk a kulisszák mögé.

A papírmaffia története

Hirdetés

A ’70-es évek végétől Kaliforniában működött egy magyar maffia, amelyet Simon Csaba üzletemberhez kötöttek, akit csak Szájmonnak neveztek. Nagyon nehéz rekonstruálni, hogyan is indult a bűnszervezet. Dezső András, az Index oknyomozó újságírója megpróbált utánajárni. Mint írja Dezső az április 23-án megjelenő Maffiózók Mackónadrágbancímű könyvében, rendőrségi körökben “papírmaffiának” nevezték a magyar maffiát, ugyanis Simon Csaba, aki a feje volt a csoportnak, papír-írószer eladásával kereste a kenyerét – már ha nem bűnözéssel.

Simon társa Szendrő István volt, akivel együtt szökött Amerikába 1967-ben. Legendák szólnak arról, hogy meglehet, titkosszolgálati segítséggel. Úgy hírlik, Simon Csaba volt az agy, Szendrői István pedig a nehézfiú. Mellettük a harmadik legfontosabb tag Markó Béla volt, aki ’82-ben került Amerikába.

Már akkor rettegett bűnözőnek számított Magyarországon.

Nagyon fejlett kapcsolatai voltak, a korabeli rendőrségi jelentések szerint egyenesen Los Angelesből adtak le “megrendeléseket” bizonyos műkincsek ellopására.

Amerikába érkezése után nem kerülte a forró kását! Mint ismeretes, Markó Béla a landolást követően nem sokkal egy házibuliban agyon lőtte Szendrő Istvánt. Nem ítélték el, önvédelemnek minősítették.

Itt jön képbe Barta Tamás, az LGT volt gitárosa

Megrendítette Szendrő István halála a kaliforniai magyar közösséget, hiszen korábban egy másik magyart is meggyilkoltak. Az akkoriban Magyarországon legendásnak számított Barta Tamás megpróbált Amerikában is nagy karriert befutni. Sajnos ez nem sikerült. Hogy eltartsa magát, elkezdett Simon Csaba érdekeltségéhez tartozó cégnél dolgozni.

Ugyan nem zenész-, de papír-írószerkarrierre tört: szeretett volna saját boltot elindítani. Állítólag ellopta Simonék ügyféllistáját, és ez okozhatta a halálát.

Mint tudjuk, 1982. február 16-án gyilkolták meg saját, Los Angeles-i otthonában. Vannak olyan elméletek is, miszerint nem állják meg a helyüket a papírboltos sztorik. Ennek oka, hogy nem lett volna nagy biznisz Bartának a papír-írószer bolt. Másik variáció szerint az LGT egykori gitárosa drogügyletbe keveredett, és ilyenkor hamar előkerülnek a fegyverek. Bármi is legyen az igazság és az ok, Markó Béla neve is felmerült.

Mint írtuk fentebb, rettegett bűnözőnek számított már Magyarországon is. Ám fontos megjegyezni, hogy olyan ember hírében állt, aki “előbb lő, majd utána kérdez”. Ez okozta Markó halálát is, amikor 1990-ben, egy Los Angeles-i bárban tűzpárbajba keveredett. Russel Kuster rendőrnyomozó, a párbaj másik résztvevője, halálosan megsérült. Azonban volt akkora lélekjelenléte Kusternek, hogy visszalőjön. Markó megöléséért helyi hősként ünnepelték a rendőrnyomozót.

Visszatérve Barta Tamásra, érdekes tény, hogy halála után nem sokkal nem csak szeretett volna saját papír-írószer boltot, de meg is valósította. És persze ennek okán ki is szállt Szájmon cégéből. Az, hogy Markó ölhette meg, vannak ellentmondások. A levéltári iratok tanúsága szerint Szendrő halála idején Markó még az NSZK-ban élt, így a két férfi nem találkozhatott. Az, hogy pontosan mi és miért történt, sosem derült ki hivatalosan.

Hasonló cikkek

A férfi felesége halála után egyedül nevelte hat gyermeküket… Aztán egy nap EZZEL jutalmazta meg a sors

admin

A párja szeme láttára ragadta el a medve, majd falta fel

admin

Lányát szidja az anyuka, aki segített egy férfinak, hogy 16 éves gyerekét megerőszakolja

admin

Felrobbant a vibrátor egy fiatal nő kezében

admin

Te emlékszel még a Barátok Közt Berényi Katájára?Így néz ki a 40 éves 3 gyermekes anyuka

admin

Kikészült a menyasszony, mikor rájött, miért lépett le a család olyan korán az esküvőről

admin