AMÍG ÖN ÉHEZIK, NÉLKÜLÖZIK…

Magyarország évente csaknem négymilliárd eurót kapott az Európai Unió költségvetéséből, ami a harmadik legmagasabb nettó felzárkótatási támogatás volt a vizsgált időszakban. Ez durván 125 ezer forint évente minden magyar állampolgárra átszámítva.

Az Európai Beruházási Bank majdnem egymilliárd euróval több támogatást adott, mint amennyi a magyar befizetés összege volt, s ezzel hazánk a negyedik legjobban támogatott ország lett. A fizetési mérleg-támogatásból Magyarország nettó 2,4 euro milliárddal részesült, vagyis ennyit nyert azon, hogy nem piaci áron jutott hozzá a kölcsönhöz. Ez a hatodik helyezésre volt elég a 28 tagállam között.
Nem meglepő, hogy az uniós támogatásokhoz való hozzájárulásuk alapján Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság szerepel az élen, vagyis ezek a nagy és fejlett országok az EU legnagyobb befizetői, az Európai Unió támogatásaiból futja stadionépítkezésekre, az utak és vasutak redbetételére és nem utolsó sorban a saját vagyonaik növelésére a Fidesz vezetőinek, illetve az ismert oligarcháknak.
*
Kollár Erzsébet,
az első magyarországi szabad szakszervezet, a TDDSZ,
alapító tagja