Image default
Hírek Poltika

A választási irodák nem tudják ellenőrizni az aláírások hitelességét

Három nap alatt senkinek sincs se kapacitása, se tudása arra, hogy a szignók hitelességét megvizsgálja,

mondta a Népszavának adott interjújában Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökhelyettese arra a kérdésre, hogy ki lehet-e küszöbölni a választási ajánlások másolását.

A választási irodák annyit tudnak megnézni, hogy az íven szerepel-e aláírás, és nem nyilvánvalóan másé (…) De ha az aláírás nem kiolvasható, a választási irodák nem tudják vizsgálni az aláírás hitelességét.

Hasonlóan korlátozottak a lehetőségeik annak kiszűrésében is, hogy vannak-e halottak azok között, akik ajánlást adtak. Nincs ugyanis automatikus frissülés a jegyzékben: aki egyszer regisztrál, az 10 évig a jegyzékben marad.

Mi nem látunk bele mondjuk, a román, a szlovák vagy a szerb lakcímjegyzékbe, ezért kizárólag személyes bejelentés után tudnak adatokat rögzíteni a magyar hatóságok.

Annyit tudnak tenni, magyarázta Gáva, hogy levelet küldenek arról, hogy valaki szerepel a névjegyzékben.

Szóba került az is, hogy a tavalyi országgyűlési választás alatt egy ideig nem volt elérhető a választási honlap. Az elnökhelyettes tagadja, hogy összeomlott volna a rendszer.

Csak háromnegyed óráig nem volt elérhető, amíg átálltunk a tartalékportálra. Vagyis nem az NVR-rel [Nemzeti Választási Rendszer – a szerk.] volt gond, hiszen sem a névjegyzéki nyilvántartás, sem az eredményösszesítés, sőt, semmilyen más nyilvántartás nem állt le.

Hozzátette: a vizsgálat megállapította, hogy erőforráshiány okozta a bajt, de már megoldották, a szükséges eszközöket tavaly beszerezték.

A közelgő EP-választással kapcsolatban Gáva elmondta: hivatalos eredményeket május 26-án csak 23 óta után lehet majd közölni, ekkor zárnak ugyanis az utolsó szavazóhelyiségek Európában. Azt azonban nem tudják megakadályozni, hogy a szavazóbizottságok pártdelegáltjai előbb eljuttassák az információt a pártokhoz, azok pedig a sajtónak.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Hasonló cikkek

Ismét lebukott a dunaharaszti disznómolesztáló, most egy lóval fajtalankodott

admin

Annyira lopják az EU-támogatásokat, hogy különjelentést adott ki az uniós számvevőszék

admin

Rengeteg magyar fiatalt keresnek: 300 ezres fizetés, végzettség sem kell

admin

Sikerült megállítani Brüsszelt! Csökkenti az agrártámogatásokat az EU!

admin

Németh Szilárd: egy jól működő társadalom alapja az egészségügy, a mozgás és a sport

admin

Háromszor többet keresnek a magyarok Németországban.

admin