Image default
Hírek Poltika

A választási irodák nem tudják ellenőrizni az aláírások hitelességét

Három nap alatt senkinek sincs se kapacitása, se tudása arra, hogy a szignók hitelességét megvizsgálja,

mondta a Népszavának adott interjújában Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökhelyettese arra a kérdésre, hogy ki lehet-e küszöbölni a választási ajánlások másolását.

A választási irodák annyit tudnak megnézni, hogy az íven szerepel-e aláírás, és nem nyilvánvalóan másé (…) De ha az aláírás nem kiolvasható, a választási irodák nem tudják vizsgálni az aláírás hitelességét.

Hasonlóan korlátozottak a lehetőségeik annak kiszűrésében is, hogy vannak-e halottak azok között, akik ajánlást adtak. Nincs ugyanis automatikus frissülés a jegyzékben: aki egyszer regisztrál, az 10 évig a jegyzékben marad.

Mi nem látunk bele mondjuk, a román, a szlovák vagy a szerb lakcímjegyzékbe, ezért kizárólag személyes bejelentés után tudnak adatokat rögzíteni a magyar hatóságok.

Annyit tudnak tenni, magyarázta Gáva, hogy levelet küldenek arról, hogy valaki szerepel a névjegyzékben.

Szóba került az is, hogy a tavalyi országgyűlési választás alatt egy ideig nem volt elérhető a választási honlap. Az elnökhelyettes tagadja, hogy összeomlott volna a rendszer.

Csak háromnegyed óráig nem volt elérhető, amíg átálltunk a tartalékportálra. Vagyis nem az NVR-rel [Nemzeti Választási Rendszer – a szerk.] volt gond, hiszen sem a névjegyzéki nyilvántartás, sem az eredményösszesítés, sőt, semmilyen más nyilvántartás nem állt le.

Hozzátette: a vizsgálat megállapította, hogy erőforráshiány okozta a bajt, de már megoldották, a szükséges eszközöket tavaly beszerezték.

A közelgő EP-választással kapcsolatban Gáva elmondta: hivatalos eredményeket május 26-án csak 23 óta után lehet majd közölni, ekkor zárnak ugyanis az utolsó szavazóhelyiségek Európában. Azt azonban nem tudják megakadályozni, hogy a szavazóbizottságok pártdelegáltjai előbb eljuttassák az információt a pártokhoz, azok pedig a sajtónak.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Hasonló cikkek

Tragédia a vasúti átjáróban: egy nő és három gyerek vesztette életét

admin

Agyonlőttek a rendőrök egy agresszív férfit Abdán,a mentősök kérték a rendőrök segítségét egy beteghez, aki bozótvágóval a kézben fogadta őket.

admin

Szijjártó:Iskolákat építünk kórházakat támogatunk,templomokat újítunk fel Afrikában és a közel keleten

admin

A jövő elkezdődött: egy fegyveres repkedett légdeszkán a párizsi katonai parádén-Videó

admin

Csúszik Ambrus Zolit temetése, nem volt egy fillér félre tett pénze sem, a lánya fogja eltemetni

admin

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

admin