Image default
Egyéb

72 évig kell emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy ne omoljon össze a nyugdíjrendszer

Budapest — Halálunkig dolgozhatunk a romló demográfiai mutatók miatt? Az elemzések szerint a következő évtizedekben drasztikus módon, 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, ha többé-kevésbé tartani akarjuk az aktív korúak és a nyugdíjasok mostani arányát.

Jelenleg ugyanis száz munkaképes korú magyarra 25 nyugdíjas jut, és ha nem emelik meg alaposan a mostani, 64 éves korhatárt, akkor középtávon hatalmas bajba kerülhet a magyar nyugdíjrendszer, mivel a munkavállalók járulékaiból egyre nehezebb lesz fedezni a nyugdíjakat. 

Az Eurostat szerint 2050-re Magyarország lakossága a mostani 9,8 millióról 9 millió alá csökkenhet, 2100-ra pedig már csak 7,9 millióan élhetnek itt, száz aktív korúra pedig közel hatvan 65 éven felüli juthat.

Nagyon rossz hangulatot okozna a szakértő szerint, ha hetven fölé emelnék a nyugdíjkorhatárt. – Mint amikor a szamár elé belógatnak egy sárgarépát, amit sose ér el, hasonlóképpen érezhetnék a most dolgozók is, hogy nem érik majd meg a nyugdíjukat – mondta Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója. Hozzátette: a legmagasabb európai nyugdíjkorhatár sehol sem haladja meg a 68 évet.

Az ábra azt mutatja, hogy az egyes megyékben mennyi volt az átlagnyugdíj 2018-ban /Grafika: Varga Nóra

 A 72 év azért is tűnik ijesztőnek, mert a statisztikák szerint a magyar férfiak átlagosan 59, a nők pedig 61 évet élnek meg egészségben, vagyis mire nyugdíjba mehetnének, a legtöbbjüket számos egészségi probléma sújt. A jelenlegi adatok szerint a nők átlagéletkora idehaza 79, a férfiaké 72 év.

– Társadalmilag vissza is üthet egy esetleges drasztikus emelés, mivel azt az egészségügyi és a szociális ellátórendszert is agyonvághatja, ugyanis odaterelné a problémákat – hívta fel a figyelmet Farkas András, aki azt elképzelhetőnek tartja, hogy 67-68 évre feltornásszák majd a nyugdíjkorhatárt, ahogyan nő a várható élettartam. – A britek kitaláltak egy számítást a nyugdíjkorhatár rögzítése helyett: minden évben megnézik, hogy egy 20 éves még hány évig élhet a statisztikák szerint, és ennek a kétharmadánál húzzák meg a határt, ahonnan igényelhető a nyugdíj, mivel az aktív évek legfeljebb egyharmadát tölthetik nyugdíjban – ismertette a szakértő. 

A grafikon jól mutatja, hogy a halálozási számok újra magasabbak, a születések száma pedig 2016 óta újra csökken

Megkérdeztük a kormányzatot, hogy elképzelhetőnek tartanak-e majd egy drasztikus korhatáremelést, és mire számíthatnak a majdani nyugdíjasok tíz-húsz év múlva, de azt a választ kaptuk, hogy nincs a kormány napirendjén a kérdés. 

– A népesedési problémákat a gyermekes családok támogatásával szeretnénk megoldani, ezért is indítottuk a családvédelmi akciótervet – válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Van akinek megy, van akinek nem

– Mit várnak el az embertől, hogy a munkahelyéről tolják ki a temetőbe? – vélekedett Bertalan Ádám (29) 

Bertalan Ádám (29) /Fotó: Grnák László

– Engem nem érintene a korhatáremelés, de a fiataloknak rossz lenne – említette Ferenc (70), aki még dolgozik.

Ferenc (70) /Fotó: Grnák László

– Az egészségem miatt képtelen lennék már dolgozni, sokan ezt nem is bírnák – mondta Gizella (70).

Gizella (70) /Fotó: Grnák László

Kommentár: Örökifjak

Gyerekfejjel úgy tekintettem a nyugdíjasokra, mint akik segítségre szorulnak, sokat betegeskednek, s akkortájt valahogy tényleg mintha tényleg igyekeztek volna megfelelni ezeknek a sztereotípiáknak. Pedig akkor még jószerivel 60 éves kor előtt szögre akaszthatták a sarlót és a kalapácsot.

Most, a nyugdíjas évekhez közeledve a félelmeim mellett azért némi megnyugvás is a hatalmába kerített. A demográfiai változások okán ugyanis lehet, hogy nem kapok tisztességes nyugdíjat, mert nem lesz elegendő fiatal. Ugyanakkor arra is egyre nagyobb az esély, hogy egyáltalán nem fogom tudni megtestesíteni a nyugdíjas-sztereotípiákat sem: egyszerűen annyira kitolódik a korhatár, hogy aktív dolgozóként lehetőségünk sem lesz igazán öregnek érezni magunkat. S lássuk be, az örökifjak irigylendők.

Gaál Zoltán, szerkesztő

Hasonló cikkek

Borzalmas rejtély: holtan találták a 25 éves futónőt az utcán

admin

Bestiális kegyetlenséggel ölte meg a magyar lányt – Először szólalt meg az ügyben a modenai rém

admin

MOST ÉRKEZETT: A rendőrök nem vették komolyan a bejelentést a rózsadombi családirtó ügyében

admin

Egy 37 éves pécsi férfi ököllel többször megütött egy 11 éves gyereket, mert az “csúfolta”

admin

Tegnap este sajnos lekéstem az utolsó buszt, így gyalog indultam el az országúton.Gondoltam az arra járó első autót lestoppolom.

admin

Majka hatalmasat esett koncert közben, majd keményen beleállt a Petőfi Rádióba

admin