Durva, miket tárol rólunk a Facebook – Olvasd el a cikket és tedd meg a szükséges lépéseket!

A Facebook applikációja olyan adatokat is tárolhat a felhasználókról, amelyekre álmunkban sem gondoltunk volna – írja az Index.hu.Évekre visszamenőleg minden telefonhívásunkról tudhat a Facebook, ha engedélyt adtunk az applikációnak a mobilunkon, hogy hozzáférjen ezekhez az információkhoz. Ott vannak a Facebook adatbázisában a nevek, telefonszámok, és minden egyes beszélgetés hossza, és az utóbbiból akár a kapcsolat jellegére is következtetni lehet – olvasható a portálon, ahol azt is megmutatják, hogyan lehet másolatot kérni a Facebookon tárolt adatokról.

Felhasználók közzétett beszámolói alapján egyeseknek egészen 2015-2016-ig visszamenően megtalálhatók a hívásadatok a személyes adatbázisban, a hívásokon kívül az sms-ek és mms-ek is.

A beszámolókból az is kiderül, hogy az olyan emberekkel lebonyolított telefonhívások is szerepelnek a Facebook listáján, akik egyébként nincsenek is fent a Facebookon.

Ezt a Facebook úgy tudja elérni, hogy az emberek éppen azért adnak hozzáférést telefonjukhoz, hogy minél könnyebben létesítsenek másokkal kapcsolatot.

Ez ugyanakkor csak az Androidot használókat érinti, az iOS-felhasználóknak nincs okuk az aggodalomra. Az Apple mobilos operációs rendszere sohasem adott titokban hozzáférést a hívásokhoz és üzenetekhez

– írja az Index.hu.

A hét elején robbant ki a botrány, hogy a Facebook mintegy 50 millió profil adatainak elemzésével próbált többet megtudni az amerikai választók politikai nézeteiről.

Nagyon ravasz vírus terjed a Facebookon – így ismerheti fel, mielőtt nagy bajt csinálna

A vírus első lépésként Chrome-bővítmény formájában települ be, majd minden ismerős számára üzeneteket kezd küldeni.A szétküldött üzenetek tehát mindig a névvel és a Video kifejezéssel kezdődnek, majd egy emoji után következik a link, ami egy Google Drive fiókban tárolt PDF dokumentumra irányít. Ez, bár első ránézésre videónak tűnik, valójában egy mezei PDF dokumentum, amiben szöveg helyett egy kép és egy lejátszógomb került elhelyezésre, linkelve a fertőző és reklámokat megjelenítő oldalakra. Számos felhasználó viszont nem elég körültekintő és/vagy szakképzett ahhoz, hogy felfedezze a turpisságot, így naivan rákattint a lejátszógombnak hitt linkre -írja a makay.net.

A vírus kizárólag akkor fertőz, ha rákattintunk a linkre és végigkattintgatjuk a feldobott oldalakat és engedélykéréseket. Védekezni ellene pofon egyszerű csak ne kattintsunk rá ha ilyet kapunk, illetve használjunk antivírus programokat.