Leveszik az autóm rendszámát ha nincs téli gumi a kocsin?Íme a válasz

Egyre több fórumon találkozhatunk azzal a kérdéssel hogy idehaza kötelező e a téli gumi használata. Utána jártunk!Nálunk még egyenlőre nem kötelező a téli gumi használata.Nem is azért kel télen megfelelő gumiabroncsal szerelni az autónkat,mert kötelező,hanem hogy elkerüljük a baleseteket.

Legtöbb hazai gépkocsin németországból származó,ott már nem megengedett használatból származik,így kerülnek a hazai autókra.Ezeknek a gumiknak kedvezőbbek az árai,de hiába jó a hazai utakra a gumik futófelülete,nagy részben idős ernyedt gumikról van szó.

Egy autókereskedésben megnéztük milyen gumikkal árulják a gépkocsikat,és találtunk olyan abroncsot ami már 13 éves volt.Nem érdemes ezen sporólnunk mert saját,és mások élete múlhat rajta.Egyszóval nem veszi le a rendszámot a rendőr ha nincs téli gumink,de abban az esetben azonnal elveszik ha a gumink felülete nem haladja meg az 1,6 mm-t.
Csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a mintázat mélysége a futófelület teljes kerületén eléri:

– 75 cm-t meg nem haladó átmérőjű gumiabroncs esetében az 1,6 mm-t ( ált. személygépkocsik és terepjárók)

– 75 cm-nél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t (ált. teherautók)Biztonságod érdekében nem érdemes megvárni, míg a gumik kopásjelzőig kopnak ( >>> megnövekedett fékút, fokozódó aquaplaning-veszély) A nyári gumikat 2,5-3 mm, a téli gumikat pedig 4 mm profilmélység elérésekor ajánlatos újakra cserélni.

Hirdetés
loading...